fredag 29 juni 2012

kokostoppar med vit chocklad och jordgubbar



Köpte Natur godis i helgen och blev helt frälst i kokostopparna med  vit chocklad i! Men det blir ju lite dyrt och köpa massor med såna! Så tänkte jag skulle fixa några såna själv! Men hittade inget sånt recept nånstans, utan bara såna kokos toppar som skulle vara i ugnen! Så fick bli att testa en egen variant! Och jösses vad goa dom blev! Kan säga båda jag och gubben har gått och nallat stup i ett, haha
Näst g ska jag ha lite mer chocklad i dom vita för då hade dom nog blivit ännu mer perfekta!

Gjorde iallafall 2 varianter en med jordgubb, vit chocklad och kokos
och en med vit chocklad och kokos.

Du behöver till dom med Jordgubb
7jordgubbar
1dl florsocker
2tsk vaniljsocker
ca 2.5-3dl kokos
100g vit chocklad inuti
100g vit chocklad till överdrag

Gör så här
Dela jordgubbarna i små bitar och lägg i en plast skål/bunke
lägg i allt annat utan chockladen.
Mixa med mixer staven liten stund, inte för länge utan bara tills det blandats ihop och jorgubbarna blandats runt, vill du ha lite bitar i så mixa mindre el, blanda bara i dom som småbitar.
Bryt chockladen i rutor och lägg i en micro säker skål/tallrik och kör i ca 30 sec- 1min tills du kan blanda runt med en sked och allt smält!
Häll i röran och blanda snabbt runt med skeden, ställ åt sidan liten stund så chockladen får svalna och stelna till sig lite.
Lägg dom sen på bakplåtspapper på plåt eller annat och ställ in över natten för att stelna ordentligt

Ta ut ur kylskåpet och smält chockladen som ovan och häll på/ el vänd topparna i!
Ta ex en sked och lägg på toppan och ta baksidan och dra runt så det kommer överallt

Ställ in i kylskåpet igen så chockladen får stelna!
Doppa ev botten när det andra stelnat om man vill ha chocklad under

(förvara dom även sen i kylskåp!



Du behöver till vita chocklad/kokos  topparna


ca 3.5 dl kokos
100g vit chocklad (vill du ha mer chocklad i så ta mer)
100g vit chocklad till överdraget

Gör så här
Lägg kokosen i en plast skål/bunke
smält chockladen i en micro säker skål/tallrik i ca 30min och blanda om tills det inte är klumpar kvar
Häll över kokosen och blanda runt.
Låt stå några minuter så det får svalna och binda till sig lite
Forma till toppar och lägg på bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet över natten, så dom får stelna till sig,
Smält chocklad som ovan och häll med sked över topparna, ta baksidan och dra så det kommer överallt

Doppa ev botten när det andra stelnat om man vill ha chocklad under!

Lovar dom är underbart goda och svåra att sluta att äta!










torsdag 28 juni 2012

Lchf tortilla Wraps med skinka och ajvar relish röra


Idag va jag så sugen på tortilla bröd med gott i och in i ugnen! Så fick bli hemmagjorda tortilla wraps med en skinkröra jag blanda ihop på lite måfå :-) Blev till och med Lchf wraps! Och dom blev verkligen supergoda! Tänk det är så lätt att slänga ihop själv lite som pannkaka men inte med massa mjöl i! Jag som älskar pannkaka men  får bara ont i magen, så blir sällan jag äter det, men äter det ändå fast jag vet jag ligger i magvärk! Så va detta verkligen perfekt! Ska helt klart testas fler g här hemma i olika variationer!
Och magvärk har jag sluppit :-))


Fyll den såklart med vad du vill efter tycke och smak och vad som passar dig och din familj!
Men här kommer vad jag hade för röra i :-)

Du behöver


wrap smeten
6 ägg
12 msk vispgrädde
2 msk fiberhusk (funkar med durumvete el vanlig mjöl men då blir det inte Lchf)
salt peppar

Ev en knorr tortilla påse

Fyllning
ca 4 stora nävar strimlad skinka (från plastförpackning)
2.5 dl creme freich
1 lök
1 burk champinjoner
salt, peppar, grillkrydda
ca 1/2 dl ajvar relish el mer om du vill

ost i wrap (jag tog resterna från västerbottenosten, men ta vilken du vill
ost ovanpå

Gör så här
Sätt ugnen på 220g
1. Blanda ihop ingredienserna till smeten tills den blir klumpfri
2. häll smör i stekpanna och vänta tills det blir varmt och smälter!
   Stek upp dom som pannkakor, se till dom inte fastnar med hjälp av en stekspade!
3.skär upp lök och stek tillsammans med champinjonerna tills dom får färg krydda med grillkrydda salt och
   peppar
   Blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av om du vill krydda mer eller ha i mer ajvar
4. Lägg ut en wrap på bakplåtspapper på en plåt och lägg ost i botten, sen ett lager med röran, (båda 2 som
   en sträng). vik över kortsidan över röran och sen sidorna och vänd på den, så skarven kommer i botten
   Gör likadand med resterande wrap och röra.
5. Strö sen över ost på alla
6.stoppa in i ugnen på 220g  ca 20-25 min tills dom fått fin gyllenbrun färg på osten (jag tog ut lite tidigare för gubben va tvungen att äta för han skulle iväg och jobba.
7. Servera med en god sallad och en klick ajvar till (glömde lägga på ajvar innan jag tog kort)




1.
 2.

3. och 4.

5.
 6.
 7.




tisdag 26 juni 2012

Crostinis med kräftröra och grillspett med god saker


Idag blev det mat själv på dagen i väntan på kvällen när gubben skulle komma hem från jobbet med lite hämtsallad!
Ja han jobba och Tom åt hos kompis!
Så gjorde mig en mumsig plocktallrik med lite godigheter som fanns kvar efter midsommar!

Så bslängde ihop en kräftröra och stoppade crostinis i ugnen
lite brie, tomater och oliver på ett grillspett!
Och voila så va maten klar och gott som bara den va det!

Kräftröra
1 liten burk creme freich
ca 1/2 burk rom
ca 1-3tsk dill krydda
några nypor dill  (kruka) efter behag
nån nypa salt
nån nypa svart peppar 
och kräftstjärtar efter behag

Blanda allt utom kräftorna smaka av om du vill krydda mer!
Häll i och blanda runt kräftorna

Grillspett med gott på
Ta ett grillspett och sätt på goda saker du har hemma 
Jag har lite brieost som fanns kvar, tomater och oliver!
(Vad jag hittade i kylskåpet)

Melonen på bilden är cantaloupemelon SUPERGOD :-)







Foton

Sommaren är ju en underbar årstid, finns så många vackra färger när solen är framme! 
Här kommer lite bilder jag vill dela med mig av :-)









måndag 25 juni 2012

Lax och pepparrotssås med broccoli

Idag blev det riktigt god mat! Är ju bara så sjukt gott med Lax och pepparrotssås! Så det fick bli en kombo med broccoli till istället för potatis!

Köpte färdig fångad Lax från affären la den i en form ringlade lite flytande margarin på och strödde lite sal, peppar och citron krydda på och in i ugnen ca 15-20min beroende på storlek!

Pepparrotssås
*häll ca 2-3msk margarin i en kastrull
*när det smält så häll i ca3msk mjöl och vispa runt
*häll snabbt i mjölk ca 4-5dl medans du vispar runt så det inte blir klumpar
*krydda med salt och peppar
*blanda i pepparrots visp efter bahag och smak! Jag gillar mycket pepparrot i så jag hade i några msk

*tycker du den blir för lös så häll ut lite sås i en liten skål och tillsätt lite mjöl och blanda runt och häll sen tillbaka i såsen
*blir den för tjock så häll i lite mer mjölk

(såsen är även god att blanda i fiskbullar till, eller steka upp korv och koka potatis till)


Hade kvar dill efter midsommar så det la jag på för att det är ju bara så gott till sås och Lax





söndag 24 juni 2012

Köttfärs rulle


Idag va jag sugen på köttfärspaj men när jag bläddrade igenom gamla kokboken så hittade jag en  köttfärsrulle med köttfärs, morötter kål, curry och lite annat! Men killarna i familjen är inte så förtjusta i curry plus jag hade ingen kål eller morötter hemma! Så gjorde en egen variant av köttfärsröra och bytte ut en del ingredienser. Slutresultatet blev jättegott men jag skulle nog skärt av lite av degen så inte botten blev så tjock, men kommer göra denna fler gånger!

Du behöver

Deg
6dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2tsk paprika krydda
3msk olja, smält el flytande margarin
2dl vatten

Köttfärs röran
Köttfärs ca300-500g (vet inte riktigt hur mycket jag hade eftersom det är uppdelat från storpack) 
1pkt bacon
1gul lök
1 paprika (valfri färg)
1 burk champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljong
1tsk sambal olek
ca 1-2 tsk paprika krydda
pizza krydda
oregano krydda
salt
ca 1dl vatten
*ca 1dl Felix chili sås (glasflaska)
ca 1dl creme freich

 1 ägg  och
vallmo el sesam frö till garnering

Gör så här
sätt ugnen på 225

1.*Hacka lök, champinjoner och paprika i små bitar
*Klipp bacon i mindre bitar
*Stek upp köttfärsen och bacon tillsammans med champinjonerna, paprikan och löken
*Pressa i vitlöken efter en stund
2. *När allt börjar se klart ut och köttfärsen inte längre är röd så häll på vattnet och köttbuljongen och låt det puttra och blanda runt tills buljongen smält och lite vatten dunstat bort
*Häll på kryddorna och blanda runt
*häll på sambal oleken och chili såsen och blanda runt
*blanda sen i creme freichen
*smaka av om du vill krydda mer :-)
Ställ sen åt sidan medans du fixar degen

Degen

3.
*Blanda runt dom torra ingredienserna i en bunka
*Häll sen i dom andra ingredienserna medans du rör om el om du har bakmaskin
*Arbeta samman till en deg på mjölat bakbord 
*(skulle degen bli för torr så blanda ut med lite vatten)
*Skär av en bit till garnering
*kavla ut degen till en någorlunda tunn rektangulär form

*Lägg sen köttfärsröran i mitten på den utkavlade degen
*lägg som en sträng på mitten
*pensla omkring med uppvispat ägg innan du viker ihop
*vik in ena sidan och pressa åt lite runt köttfärsen, pensla mellan varven du viker in alla kanter.

4.
*när du vikt in kanterna vänder du den försiktigt och lägger den på en plåt med pappersfolie (min va slut så blev aluminium) lägg den med skarven neråt 
*pensla ovansidan med uppvispade ägget
* gör små bollar av degen du tog bort, rulla dom sen i handen el bakbordet till smala runda stänger som du sen lägger ex snett ovanpå (gör tunnare än på bilden dom blev lite för tjocka)
* eller garnera på ditt vis

5. Pensla stängerna och strö sen vallmo el sesam frö ovanpå
stoppa in den i ugnen ca 25minuter

Servera med en god sallad och gärna nån god kall creme freich sås










1.

2.


3.

4.